TMB i Ajuntament no tenen vergonya amb les vibracions

El passat dimecres 23 de febrer l'Ajuntament de Barcelona va organitzar una assemblea informativa per a que els tècnics de Transports Metropolitans de Barcelona poguessin explicar el plantejament de les obres que es duran a terme per a la renovació de les vies de la línia 5 de metro, entre les estacions de la Sagrera i Horta.

Sobre les obres, que es duran a terme en dues fases, la primera durant la setmana santa i la segona durant l'estiu d'aquest any 2022, podreu trobar molta informació a la roda de premsa que va realitzar TMB el passat 3 de febrer i que podeu consultar en el següent enllaç:

TMB realitzarà una renovació integral de 3 km de via a l'L5 de metro

Per a més informació tècnica, podeu trobar informació sobre la adjudicació de les obres per un valor final de 12.366.274,80 € IVA inclòs (21,00%) en el següent enllaç:

Renovació integral de via a Línia 5 entre les estacions de Sagrera i Horta

Doncs bé, un cop detallada la informació i abast de la intervenció a realitzar, gairebé uns 50 veïns i veïnes vam acudir a la assemblea informativa per tal de conèixer com es procediria a solucionar els problemes de vibracions que pateixen als seus habitatges, i que en alguns punts de Fabra i Puig la empresa TMB ha organitzat mesuraments tècnics puntuals des d'habitatges afectats per la problemàtica, i ens vam trobar amb les següents explicacions per part dels responsables de TMB:

  1. Reconeixen que l'informe realitzat per la empresa especialitzada recull mesuraments de vibracions que superen els 81dB, una dada superior al límit de 75dB que estableix la normativa vigent. Per a que us podeu imaginar la tortura que està patint el veïnat, un valor de 81dB en vibracions al terra d'un habitatge equivaldria a les vibracions que produiria el pas d'una camió pesat, per exemple, i hi ha diversos estudis de prevenció de la salut que indiquen que suportar nivells de vibracions superiors als 80dB amb afectació directa a tot el cos i de forma continuada en el temps, pot produir efectes psicològics negatius com son l'estrès, cansament i alteració del son.
  2. Admeten que les vies de metro tenen una vida útil aproximada de 40 anys, i que en el cas de la línia 5 de metro han arribat als 60 anys de vida, i es troben que les vies estan perdent totes les seves capacitats de sobte a causa de l'allargament injustificat de la seva vida i causen cada cop més vibracions i problemes tècnics per a realitzar el servei. És a dir, reconeixen que han allargat la vida útil de les vies més de 20 anys, posant en perill a milers de persones, i ni tant sols se'ls hi va caure la cara de vergonya.
Després de donar aquesta informació sense donar cap mena de solució ni compensació per al veïnat, ni per part de TMB ni per part de l'Ajuntament, van continuar amb l'assemblea explicant el dispositiu especial de busos que organitzaran per a substituir la suspensió del servei de metro durant els períodes en els que es dugui a terme les obres.

Arribat a aquest punt, i davant la negativa a tractar les solucions a les afectacions i esquerdes que estan patint el veïnat i els seus habitatges, bona part de les veïnes i veïns no van poder contenir més la seva indignació i van expressar el seu descontentament amb la manca de sensibilitat i de transparència amb un veïnat que fa uns anys ja va patir un malson amb les afectacions per l'aluminosi, i que ara es troben de nou amb problemes dels quals la Administració no vol assumir cap responsabilitat ni compromís.

Des de l'AVV compartim el malestar del veïnat afectat, denunciem el greu menyspreu de l'Ajuntament de Barcelona i el Districte de Nou Barris cap als veïns i veïnes que son afectats per les vibracions del metro, i demanem que l'informe tècnic de les mesures realitzades sigui públic i compartit amb l'AVV. No podem entendre que s'amagui informació tan sensible i rellevant per a la tranquil·litat i salut de les persones afectades.

Amb aquest escenari, i per tal de defensar els drets dels veïns i veïnes del Turó de la Peira, us emplacem a assistir al proper Consell de Barri programat el dimecres 30 de març a les 19h a la sala d'actes del Centre Cívic Can Basté i demanar solucions a les afectacions patides. Disposeu més informació sobre el Consell de Barri en el següent enllaç:


VOLEM SOLUCIONS JA !!!!

Comentaris