Editorial en CATALÁ
EL TURÓ DE LA PEIRA ESPERA PER LA `ILLA Q´
DES DE FA MÉS D’ UNA DÈCADA
El Turó de la Peira és un dels 13 barris que conformen el Districte de Nou Barris. Amb una ubicació privilegiada, en un dels set turons que envolten la ciutat, posseeix una frondosa pineda natural que als anys 30 es va arribar a convertir en un dels principals parcs públics de Barcelona.
Lamentablement, el 1990, el barri obtingué notorietat per culpa de l’esfondrament d’una finca a causa de l’aluminosi, una afectació del formigó, que es va cobrar la vida d’un veí i deixà al descobert les profundes deficiències de construcció del conjunt d’edificacions aixecades com a part del pla de Desenvolupament Urbà dels anys 50 i 60, i que significà un daltabaix en la vida dels seus habitants.
La mobilització veïnal va ser la clau perquè l’Administració Municipal assumís la reubicació dels afectats, la reconstrucció de noves finques i el sanejament de les existents. No van ser poques les lluites que es van liderar des d’aquesta Associació de Veïns per les imperatives i justes reivindicacions del barri.
Malgrat l’onada de desprestigi que es va estrènyer sobre el
Turó de la Peira -molts veïns van marxar i el preu de l’habitatge va caure enormement, així com la reputació del barri- la voluntat de l’organització veïnal per la conquesta d’una vida digna ha estat sempre manifesta. I és així com arribem al segle XXI reivindicant la necessitat de dotar el barri d’un espai centralitzat per als seus serveis socials i comunitaris que a hores d’ara o estan dispersos o no existeixen.
Es tracta de la
“Illa Q”, espai delimitat pels carrers Montsant, Inca, Aneto i Besiberri on, segons la proposta d’equipament del barri, hauria d’haver-hi una edificació de 2.200 m2 destinada a acollir el Centre de Serveis Socials -provisionalment al carrer de la Selva 57-, el Casal de la Gent Gran, la seu de l’Associació de Veïns- temporalment en el passeig de la Peira 37 des de fa molts anys-, i un espai polivalent per a activitats comunitàries, esportives i culturals.
Malauradament, tot i haver estat aprovada des de fa més d’una dècada, la
“Illa Q” continua estant “en projecte” i la seva construcció paralitzada malgrat les necessitats actuals del barri i la demanda de millors serveis, tal com és el cas del Casal de les persones grans -actualment en el carrer Doctor Pi i Molist 39- que s’ha quedat petit i és clarament insuficient per a donar resposta a una taxa d’envelliment que supera el 25%, tal com ho corrobora l’exposició de motius elaborada per l’Ajuntament.
Què dir del Centre de Serveis Socials en una comunitat de base on un bon nombre de famílies està en situació de vulnerabilitat, acudeix als bancs d’aliments i els ingressos de les quals no arriben al sou mínim, segons
l’informe de l’Oficina Municipal de Dades.
No existeix més gran protecció contra la pobresa que reduir la bretxa de la desigualtat. És en aquest sentit que la dotació d’equipament per al
Turó de la Peira és indispensable per a donar resposta a les necessitats d’un barri obrer amb qui l’Administració Municipal està en deute des de fa molts anys.
El
Turó de la Peira no es mereix quedar-se enrere del conjunt de plans de millora dels barris de la ciutat. Els veïns així ho reclamem, perquè
el Turó de la Peira és un barri digne de viure- hi!
Associació de Veïns i Veïnes del Turó de la Peira
Barcelona, 16 d´abril del 2024
Editorial en CASTELLANO
EL TURÓ DE LA PEIRA ESPERA POR LA `ILLA Q´
DESDE HACE MÁS DE UNA DÉCADA
El Turó de la Peira es uno de los 13 barrios que conforman el Distrito de Nou Barris. Con una ubicación privilegiada, en una de las siete colinas que rodean la ciudad, es poseedor de un frondoso pinar natural que en los años 30 llegó a convertirse en uno de los principales parques públicos de Barcelona.
Lamentablemente, en 1990, el barrio cobró notoriedad por el derrumbe de una finca por
aluminosis, una afectación del hormigón que se cobró la vida de un vecino y dejó al descubierto las profundas deficiencias de construcción del conjunto de edificaciones levantadas como parte del Plan de Desarrollo Urbano de los años 50 y 60, y que significó para sus habitantes el descalabro de sus vidas.
La movilización vecinal fue clave para que la Administración Municipal asumiera la reubicación de los afectados, la reconstrucción de nuevas fincas y el saneamiento de las existentes. No fueron pocas las luchas que se lideraron desde esta Asociación de Vecinos por las imperativas y justas reivindicaciones del barrio.
A pesar de la ola de desprestigio que se ciñó sobre el
Turó de la Peira - muchos vecinos se marcharon y el precio de la vivienda se vino abajo como la reputación del barrio – la voluntad de la organización vecinal por la conquista de una vida digna ha sido manifiesta y es así como llegamos al siglo XXI reivindicando la necesidad de dotar al barrio de un espacio centralizado para sus servicios sociales y comunitarios, ahora dispersos o inexistentes.
Se trata de la
“Illa Q”, espacio delimitado por las calles Montsant, Inca, Aneto y Besiderri donde, de acuerdo a la propuesta de equipamiento del barrio, debería estar una edificación de 2.200 m2 destinada a albergar el Centro de Servicios Sociales – provisionalmente en la calle de la Selva 57 – el Casal de la Gent Gran, la sede de la Asociación de Vecinos – temporalmente en el Passeig de la Peira 37 desde hace más de 30 años, – y un espacio polivalente para actividades comunitarias, deportivas y culturales.
Sin embargo, a pesar de haber sido aprobada desde hace más de una década, la
“Illa Q” sigue estando “en proyecto” y su construcción paralizada, pese a las necesidades actuales del barrio y la demanda de mejores servicios, como es el caso de las personas mayores, cuyo Casal - ahora en la calle del Doctor Pi i Molist 39 - se ha quedado pequeño y es insuficiente para dar respuesta a una tasa de envejecimiento que supera el 25%, tal como lo refrenda la exposición de motivos elaborada por el Ayuntamiento.
Qué decir del Centro de Servicios Sociales en una comunidad de base donde un buen número de familias está en situación de vulnerabilidad, acude a los bancos de alimentos y cuyos ingresos, de acuerdo al Informe 2023 de la
Oficina Municipal de Datos, no llegan al sueldo mínimo.
No hay mayor protección contra la pobreza que reducir la brecha de la desigualdad y, en este sentido, la dotación de equipamiento para el
Turó de la Peira es indispensable para dar respuesta a las necesidades de un barrio obrero con el que la Administración Municipal está en mora desde hace mucho tiempo.
El
Turó de la Peira no merece quedarse rezagado del conjunto de planes de mejora de los barrios de la ciudad, sus vecinos así lo reclamamos pues,
el Turó de la Peira es un barrio donde ¡vale la pena vivir!
Asociación de Vecinos y Vecinas del Turó de la Peira
Barcelona, 16 de abril de 2024
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada